Modal Meniaga

Tinggalkan Jejak

ONLINE SHOPPING

Followers

Tuan Tanah

My photo
PERAK, Malaysia
Do email if there any inquiries chubbypurplepie@gmail.com

Vietnam Mask RM8 aje !

Vietnam Mask RM8 aje !

Pil Super Gemok

Pil Super Gemok

Perla Coffee & Miracle Slimming Coffee

Perla Coffee & Miracle Slimming Coffee

Babies Blink 5 in 1

Babies Blink 5 in 1

Babies Blink Coffee

Babies Blink Coffee

Harum Malam

Harum Malam

IBU V MOOD BY MIERAIDA BEAUTY

IBU V MOOD BY MIERAIDA BEAUTY

Royal Slim Lishuo Magic

Royal Slim Lishuo Magic

Red Bella Body Wash

Red Bella Body Wash

Friday, March 18, 2011

RAHSIA NAK BUAT KUAH SPAGETTI YANG SEDAP TANPA MENGGUNAKAN PREGO

mesti korang pernah makan kan benda alah ni?

makanan yang datang dari itali tu. . .

spagetti ni macam gak mi, tapi makan spagetti lebih cepat kenyang. . .

biasanya kalau nak masak kuah untuk spagetti orang akan guna prego kan?

ada sekali baru2 ni aku nak buat spagetti adik aku cakap prego tu tak halal. . .

tapi tak sure lah tu, kami was2 so kami pun tukarlah bahan2 untuk buat kuah spagetti tu. . .

::bahan2 untuk kuah::

1 tin tomato putri (jenama kimball)
2 bungkus serbuk bolognese (jenama maggi)
2 bungkus sosej (tak kisah jenama apa, tapi sedap sosej biasa atau sosej yang tambah lada hitam)
1 bungkus daging cincang (jenama ramli)
5 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
garam dan gula secukup rasa
air

tu je bahan2 dia. . .

nak wat kuah dia pun simple je. . .



mula2 panaskan minyak. . .

then tumis bawang putih dan bawang besar. . .tumis sampai naik bau. . .


lepas tu masukkan daging kisar. . .



goreng daging kisar tu sampai masak. . .




ok, bila daging tu masak kita boleh tengok air dari daging tu keluar. . .

so, air tu kita tak payah letak awal2. . .


lepas tu masukkan sosej dan gaul sampai sosej tu masak. . .




bila sosej tu dah masak, masukkan tomato puri dalam tin. . .


gaul sampai sebati. . 


lepas tu, masukkan pulak serbuk bolognese maggi . .

masukkan dua2 sekali. . .gaul sampai masak. . .





lepas tu masukkan garam dan gula secukup rasa. . .


last sekali, masukkan air ikut kesukaan anda . . kalau suka kuah cair masuk banyak sikit air. . .

kalau aku ni suka kuah pekat sikit, so air tak letak banyak sangat. . .



masak sampai kuah tu menggelegak. . .



lepas tu boleh lah hidangkan dengan mi spagetti. . .

ok, nak masak mi tu mudah je. . .

panaskan air. . .

agak2 dah mengelegak sikit letak minyak sikit. . .

tujuan letak minyak tu untuk bagi mi spegetti tu tak melekat antara satu sama lain. . .

pastu letak mi spagetti dalam paket tu. . .

untuk resepi ni, 2 paket cukuplah kot. . .

hidangan untuk 5-6 orang. . .

simple kan?

hee. . .

(p/S ni entri terrrbaru pasal kuah spageti ni, kali ni janji tak pakai apa2 perencah segera..hewhew RAHSIA BUAT KUAH SPAGETTI SEDAP TANPA KUAH SEGERA (PREGO, KIMBALL DLL)

6 comments:

  1. Kita follow dari faceblog tau..
    Jangan lupa melawat kita di http://sharemyloves.blogspot.com/
    ~cik cha~

    ReplyDelete
  2. i biasa guna sos spaghetti jenama campbell.
    sedap.
    ada cop halal.

    ReplyDelete
  3. Ingatkan bila tak pakai prego, tak de la guna apa2 perencah segera lagi. Rupa2nya ada serbuk bolognese

    ReplyDelete