Modal Meniaga

Tinggalkan Jejak

ONLINE SHOPPING

Followers

Tuan Tanah

My photo
PERAK, Malaysia
Do email if there any inquiries chubbypurplepie@gmail.com

Vietnam Mask RM8 aje !

Vietnam Mask RM8 aje !

Pil Super Gemok

Pil Super Gemok

Perla Coffee & Miracle Slimming Coffee

Perla Coffee & Miracle Slimming Coffee

Babies Blink 5 in 1

Babies Blink 5 in 1

Babies Blink Coffee

Babies Blink Coffee

Harum Malam

Harum Malam

IBU V MOOD BY MIERAIDA BEAUTY

IBU V MOOD BY MIERAIDA BEAUTY

Royal Slim Lishuo Magic

Royal Slim Lishuo Magic

Red Bella Body Wash

Red Bella Body Wash

Friday, November 26, 2010

sayA naK dendA dirI sayA..

nak tahu kenapa aku post ini entri?

sebab aku rse aku dah sangat melampau sekarang...

hemm..

nak tahu sbb ape?

aku mkn ikut dan je..

byk kot..

mnm air mnis n ais..

nasik byk gle aku mkn..

aku tanak cmni..

duit pn abs...

oh..

knp nafsu aku cmni?

aku kene lawan...

huhu

Tuesday, November 23, 2010

ENTRI KHAS-FOR 22 NOVEMBER

selamat hari lahir mama..

mama adalah seorang wanita yang tabah..

I LOVE U MAMA !

FOREVER !

p/s:: entry ni di post lewat sehari sebab aku letih n bz ckt smlm..

truknya aku..

huhu

Saturday, November 20, 2010

PERMOHONAN UNTUK BERKAHWIN BAGI NEGERI PERAK. . .

Ok..
Arini aku nk kongsi something yg lain ckt..
Something yang ilmiah ckt..
Nk kongsi ilmu pasal perkahwinan..
Ops..lum abis cakap lagi..
Jgn salah phm naa…
Nk crita proses untuk mendapatkan kebenaran ntuk berkahwin..
Tapi untuk negeri perak je ye..
Sbb saya anak perak..
Hehe..
Ok,kebenaran kahwin ni penting untuk semua bakal2 pengantin yang nk mendirikan rumah tangga..
Ok, 1st yg penting adlh bakal pengantin kena pegi pejabat agama di kwsn masing2 untuk mendapatkan borang kebenaran untuk berkahwin..
Ok,bg negeri Perak borang kebenaran berkahwin adlh berharga RM1..
Ape yg perlu anda sediakan yg pntg duitlah mse tu..
Kat sne pihak pjbt agama akan trgkan apa yg perlu anda sediakan untuk dilampirkan bersama borang anda tu..
Klu pngntin lelaki sng je..

PENERANGAN BAWAH NI UNTUK PENGANTIN LELAKI TAU

Yg pntg kne ade salinan ic pemohon dan bakal psgn, salinan ic utk SAKSI BORANG..diulangi SAKSI BORANG ye..
Ni penting..sbb pd borg kbnrn tu ada disertakan SAKSI BORANG..
Jadi kne ade saksi borg..
Nnti aku letakkan contoh borg kahwin tu..
Lpas tu kne sertakan surat akan bujang ntuk mengesahkan yg anda ni masih lg bujang sekiranya ianya adalah perkahwinan pertama anda..
Klu anda pernah berkawin tp bercerai hidup anda kne sertakan surat cerai,tp klu anda bercerai mati anda kena sertakan sijil kematian psgn anda..
Lepas tu anda kne sertakan sijil kursus kawin..
Ni pntg tuk prkhwnn pertama, tp kalau perkahwinan kedua pn ape salahnya pergi lagi..
Bnda tu bnda baik, so xkisah la klu pergi lagi kan..untuk persediaan..
Tu yg pntg..

Ok klu pemohon adlh perempuan..
PENERANGAN BAWAH NI UNTUK PEMOHON PEREMPUAN YE

Bnda yg anda perlu sediakan sme je..
Tp anda ada tmbhn ckt..anda kne ade salinan ic wali..
Wali anda mesti BAPA..tapi sekiranya ayah dah meninggal dunia, anda perlu sertakan salinan sijil kematian ayah..
N sertakan salinan ic abg, klu xde abg adik lelaki..
Then, pasal saksi plk..anda akn diberikan satu lagi borg..
Iaitu borang wakalah JAIP..kt borang tu anda perlu isi butiran wali dan saksi..
Utk SAKSI PADA BORANG KEBENARAN n SAKSI PERNIKAHAN PADA BORANG WAKALAH JAIP anda boleh isikan ORANG YANG SAMA..yg penting salinan ic tau..
Lpas tu yg lainnya borg permohonan perempuan ni anda perlu lampirkan sekali BORANG KEBENARAN BAKAL SUAMI YANG TELAH DISAHKAN KALAU bakal suami anda:


  1. Dari negeri yg lain,
  2. Dari negeri yg same iaitu dlm Perak tapi duduk daerah lain..


Sekali lagi diingatkan PERLU DISAHKAN tau..
Klu duduk daerah same xde mslh la, bole anta sekali..
PERLU DIINGATKAN..sblm anda anta borang tu anda kne DAPATKAN DULU PENGESAHAN DARI NAIB KADI KAWASAN..
Sekali lagi korg kne dapatkan dlu tandatangan NAIB KADI KAWASAN..
Cthnya kawasan layang2 kanan, telok bakong dll..
Yg tu anda leh tnye phk pjbt agama utk kepastian..tnye je diorg xkn mkn anda..
Barulah lah anta ke pejabat agama..
Same la ngn lelaki..
Klu pmpuan anta kene byr lagi rm5..laki xde hal dah..lpas dapat pengesahan settle dah..
Boleh anta kepada pihak perempuan KALAU bakal isteri korg duduk kt negeri lain atau luar dari daerah korg..
Ok, yang pempuan kene byr lg rm5 utk dptkn plk borg kebenaran berkawin..
Rumitkan?
Biasela..nk kawin bkn sng..
Klu borang anda xde mslh ia akan diproses..
Klu phk pjbt agama check n ade mslh anda kne lgkpkan borg n anta balik..
Klu korg ikut proses yg di bg ni n ikut ckp phk pjbt agama dijamin xkn ade mlsh pnye..
Ok..settle..
Ops lupe..bg anggota uniform cth cam POLIS,TENTERA dll korg kne sertakn BORANG KEBENARAN KAHWIN DARI PIHAK PDRM atau TENTERA DLL ye..jgn lupe tu tau..

PESANAN PENTING..
  1. SILA HANTAR BORANG KEBENARAN ANDA SEELOKNYA SEBULAN ATAU SELEWATNYA SEMINGGU SEBELUM TARIKH PERNIKAHAN YANG DIRANCANG NTUK MENGELAKKAN MASALAH UTNTUK MEMPROSES BORANG..yelah korg pn ta kan,kdg2 pgwai ni de kan, n kdg2 tu lain internet bkn ok pn..jd PLEASE ye..sbb ni slalu berlaku..ada yg esok nak nikah arini baru anta..
  2. SILA BUAT DUA SALINAN UNTUK SETIAP BORANG DAN DOKUMEN..jadinya borang asal tu buatlah satu lagi salinan..klu salinan ic tu buatlah DUA SALINAN..sbb BORANG ASAL AKAN DIPULANGKAN SEMULA PADA KORANG, n phk PEJABAT AGAMA AKAN SIMPAN SATU SALINAN UNTUK ELAKKAN BERLAKUNYA KEHILANGAN BORANG..korg leh la amik kat pejabat agama..
  3.  Lagi satu, UJIAN HIV..korg kne buat kat KLINIK KERAJAAN SAHAJA tau..n UJIAN HIV tu valid UTK 6BULAN SAHAJA..
  4. Dan last skali, BORANG PERMOHONAN UNTUK BERKAHWIN TU SAH HANYA DALAM TEMPOH 3BULAN SAHAJA..jadi pndai2la budget masa ye..

bawah ni adalah contoh borang yg boleh anda dapatkan di pejabat agama daerah di negeri Perak.




Click utk lebih jelas ye. . .

harap info ni memberi manfaat kepada anda. . .

sebarang pertanyaan sila comment ye. . .

insyaALLAH kalau mampu saya jawab. . .

Thursday, November 18, 2010

revieW sikiT. . .



klu aku tnya korg soalan ni...


korg penah x abiskan duit utk beli album artis yg korg mnat?


msti korg akn jwb pnh kan..


hehe


klu korg tnya aku soalan tu aku akan jwb pnh gak..


n artis yg aku mnat smpai aku sggu beli album die yg original it adlh FAIZAL TAHIR..


original tu tau..


bkn download2 pnye..


hehe...


aku mnat dia sejak dari prgrm OIAM lg..


OIAM?? One In A Million lor...


sejak dari tu aku ikuti perkembangan karier muzik dia..


takat ni dia baru kuarkan DUA album..


n aku dah milik kedua2 album dia yg ORIGINAL tau..


hehe..


n kedua2nya sgt2 berbaloi aku miliki..


first album dia:: AKU.MUZIK.KAMU




album ni di released pada-22 November 2007


n ada 14 track dalam album ni..



  1. Invitation
  2. Batu & Golek 
  3. Kerna Kamu 
  4. Aku Punya Kamu
  5. Sempurna
  6. Cuba 
  7. Sampai Syurga 
  8. La Da Di Dum
  9. Mungkin Ku Tak Bisa
  10. Mestikah Ada Yang Lain
  11. Mahakarya Cinta (Orchestra Version)
  12. Sampai Syurga (Acoustic Version)
  13. Gemuruh
  14. Mahakarya Cinta
semua lagu2 dalam ni best belaka..

hehe

so, tak rugi dengar ok..

fav song dalam lagu ni..

ehemm....

xbole nk pilih2 la...

sume pn best2...

hehe....

5star out 5 for dis album...

sbb mnat kan..

;p

album kedua:: ADRENALIN


album ni di released pada :: 11 mac 2009

ada 10 track dlm album ni..

  1. Adrenalin 
  2. Superhero
  3. Selamat Malam 
  4. Karma
  5. Hanyut
  6. Bencinta 
  7. Muzik 
  8. Hanyut (acoustic version)
  9. Semesta 
  10. Semesta (hidden track)
lama aku tggu album ni mncul slps album pertama dia..

2thn gak kan..

tp dgn kuarnya album ni aku sgt2 berpuas hati..

kesemua lagu yang ada dlm ni semuanya sangat2 best..

mcm gak album yg pertama aku xboleh nk plh lagu favourite aku..

sbb semuanya pn favourtie..

hehe..

5 star out of 5 for dis album...

hehe

minat kan kne lah bg 5 star..

anyway kedua2 album ni berjaya dapat album terbaik mse AIM..

im waiting for the next album from him..

dats all from me..

hee...

Wednesday, November 17, 2010

kenapA akU berblogginG ? ?

ni ada satu persoalan yg aku fikir sejak beberapa hari ni...


kenapa aku ni rajin sangatlah nk tulis blog...


sebenarnya aku ni bukanlah rajin sangat pun..


tp online tu aku rajinla..


sbb ak ni ska explore...


yg bukan2 ja aku explore..


haha..


sebenarnya aku rajin nk tulis blog ni satu..


aku nk luahkan perasaan aku..


xde orang bace pn xpe..


jnji aku puas..


ehemm..


sbnrnya 1st time aku buat blog ni aku nk jadikan blog aku ni tmpt tuk aku curahkan idea penulisan aku ni..


sbbnya aku ni minat nk bat novel..


tp mnat je xckup sbb ak xberbakat..


huhu


jadinya aku tkar la dari buat novel baik aku luahkan perasaan aku ni..


lagi banyak idea kot kan..


hehe..


jadi tu lah sbb aku tulis blog..


haha..


je aku ni kan..


hehehe....

Tuesday, November 16, 2010

ALHAMDULILLAH. . .

berbaloi aku gi wat LI..


tp aku tak harap ape2 elaun pn mse wat..


insyaallah mse tu aku buat dengan ikhlas..


aku sangat hepi n bersyukur sekarang..


again..


ALHAMDULILLAH...

(^_^)

salaM aidiladhA. . . .

salam aidiladha pada semua..


selamat berkorban ye..


hihihi...


rsenye ini lah raya pertama tanpa keluarga disisi..


kalau raya aidilfitri mau meraung ni..


hehe..


yeah...


ble fkir2 balik mmg inilah rye pertama yg aku xbalik...


xpelah..


daripada membazir duit tiket baik duduk kat sini diam2 kan?


hehe...


again..


SALAM AIDILADHA ALL !

Saturday, August 21, 2010

cOuNtDoWn. . . . . .

countdown apakah?
mao pulang lor. . .
oh lame lg. . .
cpt la 02/09/2010. . .
huhu

Wednesday, August 18, 2010

toO LonG. . .

ohh. . . .
sudah agak lame tidak mengupdate blog ini. . .
ade idea nk tulis. . .
tp kemalasan mengatasi segala2nya. . .
huhuhu. . . .
bln ramadhan ni jarang dpt on9. . .
bz sokmo. . .
hehe. . .
xpe nt kte update lg eak?
heeee

Friday, August 6, 2010

sLidE pResEnTaTiOn LI. . .(siAp aKhiRnya!!)

hik3. . .
lawak betoi. . .
sbnanya dh lme dh lecturer bg mse tuk wat slide ni. .
tp esok tarikh submit barula terkial2 nak siapkan. . .
ni la pnyakit yg aku ada. . .
suka wat keje last minute. . .
cmne nk ubah EKK!!!
huhuhu. . . .

Thursday, August 5, 2010

HaRi yG mEmEnAtKaN. . .



klas kul 8. . .

tbe2 lecturer bg asgnmebt mngejut plak..
adehh~~~
kne siapkan gak mlm ni. . .
sbb sok kne anta b4 kul9 pg. . .
pndh. . .
dri umh sewa ke ostel. . .
rumah sewa atas tanah. . .
smpai ostel. . .
tgkt5 kne naik. . .
hambek kau. . .
huhu. . .
tp thanks pd mber2 aku yg tolong aku agkt brg td. . .
jasa kamu2 akn ku kenang. . .
xtrbalas rsenye. . .
mmg pnat+ngntuk skrg ni. . .
nk tdo. . .
tp jap g kot. . .
lyn fb jap. . .
hikhik. . .
td g print jap. . .
siap keje. . .
tp jgn epi dlu!!!
ada lg asgnment yg kne wat. . .
huhu~~~
naseblaaa kannn. . .
huuu. . . .
TeRiMa KaSiH kAwAn2. . .
^.^

Tuesday, August 3, 2010

JGN JADI MACAM SAYA. . .

yes, jgn jd mcm sy..
definitely. . .
jgn jd mcm sy..
jika sekiranya anda seorg student, yg sedang menuntut skrg ni, please jgn jd spt sy..
huhu..
aku skrg neh ngh bersengkang mata mnyiapkan assignment yg lecturer bg. . . . . .
smggu yg lpas..
gara2 sok nk kne anta, mlm ni baru la aku bertungkus lumus siapkan..
arghh..
ngntuk kot..
klas lak kul8 sok..
huhu..
padan muka aku..
korg2,jgn la jdk cm aku ye..
huhu...
PADAN MUKA AKU........

Friday, July 30, 2010

hAri yG pLg M'gMbiRaKaN....

Aku dpt asrama..
n yg plg best..
aku dpt ckp ngn org tersayang....
mama n kakcik...
:)))))))

Sunday, July 25, 2010

24/07/2010

arini mmg la..
byk keje kne wat..
yg plg best,bju utk 5 hari aku kne basuh..
pdn muka aku..
huhu..

aku ada cbe try 1 resepi ni..
aku ngat nk wat ikan bakar..
tp jdk lain plk..
tp sedap gak..
hehe..
lain kali aku share resepinya plak ok?


reported by,
nurul mohamad