Modal Meniaga

Tinggalkan Jejak

ONLINE SHOPPING

Followers

Tuan Tanah

My photo
PERAK, Malaysia
Do email if there any inquiries chubbypurplepie@gmail.com

Vietnam Mask RM8 aje !

Vietnam Mask RM8 aje !

Pil Super Gemok

Pil Super Gemok

Perla Coffee & Miracle Slimming Coffee

Perla Coffee & Miracle Slimming Coffee

Babies Blink 5 in 1

Babies Blink 5 in 1

Babies Blink Coffee

Babies Blink Coffee

Harum Malam

Harum Malam

IBU V MOOD BY MIERAIDA BEAUTY

IBU V MOOD BY MIERAIDA BEAUTY

Royal Slim Lishuo Magic

Royal Slim Lishuo Magic

Red Bella Body Wash

Red Bella Body Wash

Wednesday, September 2, 2015

RAHSIA BUAT KUAH SPAGETTI SEDAP TANPA KUAH SEGERA (PREGO, KIMBALL DLL)



Assalamualaikum..

Okay, cuba korang tengok kat tepi, entri yang paling popular, ada entri pasal pasal buat spagetti tanpa prego kan?
Tak ingat? Alaaa yang ni, RAHSIA NAK BUAT KUAH SPAGETTI YANG SEDAP TANPA MENGGUNAKAN PREGO
Ya, aku pernah share pasal ni sebelum ni, dah lama dah 4 tahun lepas, hihi.
So masa tu aku memang tak guna Prego, tapi aku ada guna serbuk Bolognese dari Maggi.
Caitt, mengelat.
Jadi kali ni aku betul2 punya, tak guna kuah segera punya, atau serbuk2 segera yang seangkatan dengannya.
Memang lebih sedap dan enak dan buat kita nak tambah lagi dan buat kita nak lagi dan berapa kali dan laaa.
Oh yaa, yang penting resepi ni untuk korang yang tak suka kuah spagetti yang masam.
Peh terasa-rasa dalam mulut ni.
erkk!

Jadi, moh kita mula.

Bahan2 :-


8-9 ulas bawang putih
1-2 labu bawang besar

 3-4 sudu cili boh (kalau suka pedas bole tambah lebih, saya bubuh 4 sudu ok laa tak pedas mana dan yang penting tak masam)

1 tin sederhana kecil tomato puree ( aku guna jenama duchef ni, ada yg paling kecik, aku amik yg sedang2 besar tin dia)
Aku amik tomato puree duchef ni sebab dia lebih murah, dan tin dia pun senang nak buka.
Tarik aje.hihi


Daging cincang Ramli (nak guna ayam pun boleh, tapi kalau guna daging bau kuah tumisan dia nanti lebih ummmmpphhh)

10 batang sosej

Air
Daun basil kering
Garam, gula, lada putih secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara masak

Panaskan minyak, tak payah tunggu sampai berasap kalau guna periuk bulat cam dalam gmbar ni, letak minyak terus je boleh tumis.


Tumis bawang putih, tengok ada yang dah burn sikit.kiki.
Tumis sampai naik bau harum


Tumis bawang besar pulak.
Tumis sampai bawang2 ni layu.


Masuk cili boh, tumis sampai pecah minyak.
Memang menyegat woo ke hidung time ni.


Lepas tu masukkan daging cincang.
Tunggu sampai air dari daging tu keluar.
Bau masa time ni memang wangiiii sangat.
Bau air yang keluar dari daging ni memang sedap sangat, tunggu gelegak sikit.


Lepas tu masuk sosej yang dah potong kecik2 camni.
Biar sampai masak sosej tu.


Lepas tu masukkan tomato puree.
Kacau rata.


Lepas tu masukkan air. Boleh guna tin yang tomato puree tadi tu untuk letak air, dan masukkan sekali.
Kalau agak2 nak kuah cair bole tambah air. Sukatan air adalah terpulang pada kepekatan kuah yang korang nak.
Kalau dah agak2 terlebih air, cair sangat boleh letak bancuhan tepung jagung.


Lepas tu perasakan dengan garam, gula dengan lada putih.


Lepas tu tabur daun basil kering. Kacau dan tunggu menggelegak.

Ok, dah siap tu boleh dihidang.
Adeh, terliur doe tengok gambar ni.
Masih terasa-rasa rasa dia.
Memang tak masam sangat, terasa cili boh dia.
Ni untuk anggaran makan 5-6 orang makan.
Cara lembutkan mi spagetti dia macam biasa la, didihkan air, masukkan minyak sikit, garam sikit dan tunggu dalam 12-15 minit.
Lepas tu toskan.
Makan panas2 memang sedap sangat.


Meh2, selamat menjamu selera.
Selamat mencoba.


++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

***IKLAN SIKIT***


SWEET CAN D CUP VS PRODUK X
======================
➜ Produk pembesaran payudara & pinggul “NO 1 DI ASIA”
➜ Dihasilkan melalui teknologi NANO
➜ Sesuai untuk semua peringkat umur
➜ Boleh diambil bersama coffee, teh & milo
➜ 99% Pelanggan kami memberikan feedback positive & repeat order
➜ Harga yang berpatutan
➜ 1 set terdiri daripada “BREAST DRINK”& “BREAST SERUM”
➜ Ibu mengandung & Menyusukan bayi boleh menggunakannya
➜ Cara Pengambilan yang ringkas
➜ Dihasilkan dengan ramuan yang berkualiti tinggi
➜ Mendapat kelulusan kementerian kesihatan malaysia (KKM) & jakim (HALAL)

Anda juga?
[✘] Tak perlu berhabis ribuan ringgit untuk mencuba produk lain
[✘] Tak perlu rasa malu dengan tubuh anda
[✘] Tak perlu bersenam untuk dapatkan body yang cantik
[✘] Tak perlu risau tentang usia anda yang semakin lanjut
[✘] Tak perlu risau ketika “BERSAMA” suami anda
[✘] Tak perlu risau masalah dalaman & kesihatan anda

PEURARIA MIRIFICA - Menambah saiz payudara & Mengetatkan vagina
APPLE STEM CELL – Mengetatkan kulit yang kendur, longgar seperti payudara,punggung kendur dan masalah kelemahan rahim
GLUTATHIONE - Membuatkan anda kelihatan 5 hingga 10 tahun lebih muda dari usia sebenar
VITAMIN C - Membantu menghalang masalah skurvi iaitu penyakit yang disebabkan kekurangan nutrien berkenaan dalam badan

Belanja RM130 aje setiap 45 hari.
Berbaloi2 hasil dia.

FREE POSTAGE KE SELURUH MALAYSIA.
Dapat collagen drink, breast serum, scoop dengan shaker.

Jom baiki kulit dan penampilan dengan 1 set produk terrbaik ni.


SMS/WHATSAPP KE 012-404 8291 UNTUK PERTANYAAN LANJUT






***TESTIMONI PRODUK SIKIT**








Sunday, July 26, 2015

ADA APA DENGAN HALIA??

Well, kalau sebut pasal halia ni aku rasa tak ramai yang suka kot rasa halia ni?


Samalahh aku cam tak berapa nak suka sangat dengan halia ni sebabnyaaa ada kejadian pahit dengan halia ni.
Dulu masa Form 2 tak silap, aku dok asyik batuk je, jadi mama pun kesian kot tengok batuk teruk mama buatkan air halia.
Nak dijadikan cerita aku pun minumla rebusan halia tu, tup2 terus tersedak dengan kepedasan halia tu dan batuk makin teruk.
Haha
Itu yang buat lepas tu aku tak minum dah ait halia.
SERIAUUU !!

Tapi dah makin meningkat umur ni badan ni makin penuh angin.
Bila angin penuh dalam mula laa rasa tak selesa sana sini.
Memula tu minum Eno Halia tu je kalau angin.
Tapiiiii
jangan la dok amalkan Eno tuu, tak elok.

Jadi aku pun tukar selera dengan minum Teh susu campo halia.
Memang sedap, angin memang keluar.
Jadi selalu memang minum teh halia beli punya.
Kalau kat mamak memang ada.

Jadinya ada satu hari tu mama ke pasar dan terjumpa kawan dia beli halia, halia yg jenis muda sikit tu.
Dia beli dalam kuantiti yang banyaakkk.
Jadi mama tnya lah buat apa beli banyak2, dia kata nak buat minum.
Mama tnya mcam mana, rupanya mudah ajee.
Cara dia ampa hiris halia tu, jangan nipis sangat lepas tu tumbuk sikit jadi cam gambar bawah ni.
Nak ketuk sikit pun bole.


Lepas tu bole simpan dalam bekas, simpan dalam peti.
Bila rasa nak minum cuma tambahkan halia ni dalam minuman korang.
Cara aku, aku akan rendam halia ni dalam air panas, dalam 15minit, lepas tu tapis dan air tu bole bancuh teh.
Bancuh terus pun takpa, lepas tu rendam bg dia infused sikit dan tapis.
Masa tapis tu perah2 sikit bagi jus dia keluaq.
Cara lain kalau ampa rajin, bole blender halia tu, lepas tu tapis dan amik jus dia je.
Haa, bila bancuh teh tu bole amik pati yang kita simpan tu.
Memang sedappp.
Selamat mencubaa tau.
Moh buang angin2 dalam badan tu.

p/s : aku buat halia ni campur dengan nescafe O atau kopi 3in1, aku tak taulah khasiat dia hilang ke tak, tapi memang enjoylahhh rasa dia.

HIHI

TESTIMONI PENGGUNA PEMANIS STEVIA RCC

Assalamualaikum..

Okay, hari Ahad yang indah dan agak sejukkk ni pasai semalam hujan kan kita nak share testimoni2 dari pengguna yang pernah menggunakan stevia ni..

Tapi sebelum tu , nak share,
FAKTA YG PERLU ANDA TAHU TENTANG STEVIA
Di antara ciri-ciri Stevia ialah memiliki nilai PH dari Neutral ke ALKALI, tidak sebagaimana Gula Tebu [Memiliki PH Berasid], kajian pakar-pakar mendapati bahawa penggunaan Stevia bukan sahaja dapat membantu pesakit Diabetes malah Hipertensi [Tekanan Darah Tinggi], mengurangkan masalah Keasidan/Gas dalam perut, merawat sakit kulit seperti psoriasis, ekszema dsb. Adalah di laporkan bahawa ekstrak Stevia telah di guna sebagai bahan dalam Syampu untuk merawat kulit kepala dari kelumumur serta memperbaiki kesihatan rambut dengan amat berkesan.

Ampa tengok, stevia ni bukan takat nal maniskan makanan dan minuman je, bole guna jugak untuk merawat masalah kulit dan masalah rambut.
Kira elokk sangat la kan ganti gula pasiaq tu dengan stevia ni.
Hehe

Mai saya nak share testimoni pengguna stevia dari RCC Global ni.
Untung tauu, sambil menjuai, buat pendapatan sampingan, dapat jaga kesihatan jugakk.
Dan yang best nya, stevia ni bole digunakan dari baby sehingga ke umur brapa pun bolee.
Kalau rasa2 nak coba la mai contact saya na.
012-404 8291 (SMS/Whatsapp aje)





u

Friday, July 24, 2015

STEVIA PENGGANTI GULA

Assalamualaikum..

Tengah mencari alternatif untuk gantikan gula, mai tukar gula kepada Stevia dari RCC ni.
Memang manisss, setitis je dah bole memaniskan secawan air.
Ok, TIPU.
Setitis je dah boleh memaniskan hampir sejag air tauuu.
Haaa, biaqq betui weiii.
Betull, ini betul2 bukan cubaannnn.
Memang manis estrak stevia dari RCC ni.
Jimat tau.
Lebih jimat dari beli gula.
1 botol stevia ni bole pakai tahan sebulan.
Jadi, korang kalau tengah diet ayaq manis tu, boleh laa bertuka pada stevia ni.
Campor dengan air kosong punn dah bole hilang ketagih air manis.
Yang minum green tea, memang disarankan titik stevia RCC.
Yang sakit kencing manis, tak bole manis2 punnn bole titis stevia ni.
Kalau ampa biaq stevia ni kat luaq, titik atas lantai ka memang takdak semut yang akan kerumun.
Tu diaaa..
Nak buat kuih manis, kuah manis punn boleh titis stevia ni.
Boleh digunakan dama masakan dan minuman.
Nanti2 next entri nak cerita pasal faedah stevia ni.
Bukan untuk makan ja tau, nak buh kat rambot pun bolee..
Gituu.
Nak try mai hubungi saya
012-404 8291 (shikin)
SMS/Whatsapp/Telegram ajeee yang akan dilayanii.
Okay?

AIDILFITRI 2015

Assalamualaikum..

Berjumpa lagi dengan Ramadhan kali ni..

29 hari lengkapkan ibadah berpuasa..

Dan sampai lah pada hari kemenangan, Aidilfitri..

Mukadimah kemain.

Macam biasalah, macam tahun2 kebelakangan ni..

Raya pertama ke Seberang Prai lah kiteee.

Melawat kubur arwah abah, dan sedara mara belah abah.

Raya kedua membongkang.hehe

Raya ketiga adik beradik abah mai rumah.

Raya keempat melawat keluarga belah mama.

Raya kelima membongkang tidur, sebab hujan wooo hari tuuu.

Memang best.

Raya keenam keluar berjalan dengan adik perempuan.

Raya ketujuh kojeeee.

Ha tu lah yang diisi sepanjang bercuti.hehe

Tahun kelam kabut sikit, sampai tak sempat nak bergambar sekali.

Sob Sob
T_______________T

 Jadi takdelaa gambo..

Baju raya pun takde, yang ada hanya kuih raya aje yang cuba buat tahun ni..

Yang paling laku Tart nenas..hoho, first time tuuu buat.

Bangga sekejapp.

Ahh, koya la luu.haha

Apa2 pun , Salam Lebaran ^-^

Monday, July 13, 2015

SORRY SANGAT2...

Assalamualaikum..

Dah lama tak jenguk blog, dah bersawang rasanya..

Selama hilang ni dok cari mood nak menuleh tapi tak mai2 jugak mood tu.

Haha..

Busy sikit dengan kerja dan kerja part time sampai tak sempat nak kemas kini blog..

Mana2 yang ada tinggalkan pertanyaan tu, maaf sangat2 sebab takde reply dari saya.

Yang tolong reply mekasehh banyak2.

Harap lepas ni saya akan lebih rajin update blog.

Haha..

Harapnya gituu la..

Anyway selamat berpuasa hari yang ke-26 ya..