Modal Meniaga

Tinggalkan Jejak

ONLINE SHOPPING

Followers

Tuan Tanah

My photo
PERAK, Malaysia
Do email if there any inquiries chubbypurplepie@gmail.com

Vietnam Mask RM8 aje !

Vietnam Mask RM8 aje !

Pil Super Gemok

Pil Super Gemok

Perla Coffee & Miracle Slimming Coffee

Perla Coffee & Miracle Slimming Coffee

Babies Blink 5 in 1

Babies Blink 5 in 1

Babies Blink Coffee

Babies Blink Coffee

Harum Malam

Harum Malam

IBU V MOOD BY MIERAIDA BEAUTY

IBU V MOOD BY MIERAIDA BEAUTY

Royal Slim Lishuo Magic

Royal Slim Lishuo Magic

Red Bella Body Wash

Red Bella Body Wash

Wednesday, December 5, 2012

SEKADAR BERKONGSI : PENGALAMAN TEMUDUGA JAWATAN SPA

Assalamualaikum . .
tengok tajuk, pengalaman temuduga???
Syukur Alhamdulillah, aku dapat panggilan untuk temuduga jawatan kat SPA. . .
aku tak meletak harapan yang tinggi pun untuk dapat jawatan tu, sebab aku pun jawab entah hape2 je tadi. . 
haha. . .
aku orang pertama yang kene temuduga tadi, dalam lebih kurang 20 minit ada aku berhadapan dengan 2 orang penemuduga lelaki. . .
cepat kena cepat habis lah kan?
tips yang aku boleh berkonsgi untuk temuduga ni, first silalah bawak kesemua dokumen yang diminta. . .
diulangi, KESEMUA DOKUMEN YANG DIMINTA. . .
eh, jangan terkejut ada yang datang tadi hilang sijil SPM nye. . .
aku pun tak tahulah, mana hilangnya. . .huu
kalau aku mungkin aku dah tak datang kot interview, huhu
kalau aku lah kan. . .
keduanya. sila buat salinan bedasarkan apa yang diminta. . .
untuk jawatan tadi, cuma sijil2 SPM, STPM, Sijil berhenti, Skrol dengan transkrip akademik je yang diminta. . .
ada jugak yang datang tadi tak buat persiapan langsung. . .
semua dokumen tak fotostat. . .
sampai kena tegur dengan pegawai yang check dokumen kita sebelum masuk tu, dia cakap ni lah pertama kali dia jumpa candidate yang tak bersedia macam ni. . .
so, make sure kesemuanya lengkap. . .
lain2 tips, cara susunan dokumen akan disemak oleh pegawai yang ada kat situ. . .
kalau aku tadi, atas sekali resume, dikuti dengan fotostat IC, surat beranak, SPM, sijil berhenti tingkatan 5, sijil STPM, sijil berhenti tingkatan 6, skroll degree dan last transkrip akademik. . .
untuk sijil asal, ikut cam salinan dan belakang diikuti dengan sijil2 kegiatan luar. . .
pakaian macam biasa, mesti kemas dan kasut bertutup. . .
kalau interview untuk jawatan pegawai, seelok2nya pakai kot or blazer baru nampak kemas dan menarik kan. ..
bukan apa, aku tengok ada jugak yang datang pakai sandal je tadi. . .
ok, sekarang tips masa sesi interview pulak..
bila nombor kita dipanggil, ketuk dan masuk . 
kemudian kita masuk, bagi salam atau ucap selamat pada penemuduga kita. . .
bagi kat dia dokumen2 kita, tunggu sampai dia cakap duduk barulah kita gi duduk. . .
untuk berhadapan dengan penemuduga, kita tengok jugak penemuduga kita tu camne. . .
Alhamdulillah, penemuduga yang aku dapat tu sangat2lah ok. . .
ada gurau2 jugak lah.  .agak menarik. . .
jadi kurang sikit rasa nervous kita. . .
yelah, dia pun tau kita ni nervous kan..huhu
soalan yang ditanya, based on jawatan kita dari agensi mana. . 
tadi ada 2 orang je penemuduga, seorang pengerusi, dan sorang lagi pegawai dari agensi berkenaan. . 
soalan yang korang kena study bagi aku, relate kan jawatan korang atau agensi dengan apa yang korang belajar. . .
untuk soalan ni, totally fail untuk aku, so takde harap disitu..huhu
kemudian, soalan penting lain ialah, kena tahu nama menteri. . .
kena study ok. . .
dan tadi untuk lima portfolio, 3 je aku boleh jawab..haha
dan korang kena tahu, agensi korang tu di bawah kementerian apa. . .
tu je yang penting bagi aku. . .
sebab tadi pun permulaan banyak tanya kerja aku sekarang ni. . .huhu
dan pembukaan conversation dalam english. . .
kemudian baru bahasa melayu..
aku rasa, ni je yang aku dapat kongsi untuk entri ni..
kepada semua yang dapat panggilan temuduga All the best dan semoga berjaya :)))

18 comments:

  1. hi.. nk tny.. sy intrbw ari khamis ni 2/5/2013. resume yg bwk masa intrbw bm or bi..? awk intrbw di mne..? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. nur raihan..awak dapat interview pen. pegawai tadbir N27 ke?

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. klu interview pen peg tadbir mcm mna selalunye? betul ker kene exam dulu? nk tau jgk psk resume.bm/bi?

    ReplyDelete
  4. salinan sijil semua xperlu cop pengesahan ker?

    ReplyDelete
  5. sile lah reply wahai tuan rumah..kite pn dpt tmdga pen.peg.tadbir..esk dh intrbiu nye..

    ReplyDelete
  6. Alamak. Maaf la, dah lama tak jenguk blog..banyak yang bertanya rupanya..
    Interview ni, tiada ujian bertulis, resume dalam bM, sijil tak perlu cop pengesahan.

    interview cam biasa, 80% dalam bahasa melayu. tanya hal ehwal semasa berkaitn dengan jawatan yang dipohon. relatekan apa yang belajar masa kat U denagn jawatan yang kita dapat.

    ReplyDelete
  7. mcmne ngn inteview p.pgwai tdbir n27 ye.., kongsi.. nk inteview rabu nie...

    ReplyDelete
  8. @sya ain - inteview utk jawatan utk agensi mana ye?kena tau jawatan tu bawah agensi mana,kena tau agensi tu bawah kementerian apa.kena tau menteri untuk kementerian tu.elok hafal barisan kabinet yang baru.alert pasal isu semasa cam isu lahad datu n pru13.dan kena relatekan subjek yang kita belajar dulu dengan jawatan yang dipohon..All the best ! :)

    ReplyDelete
  9. Saya baru lps interview pembantu perangkaan.setiap org pnglmn bbeza.sy cm d interview dlm 10 minit je,,xtau knp cpt sgt,ade 2 org panel 1 dr jbtn oerangkaan n 1 lg dr spa,sorg ppuan n sorh llaki..1st msuk bg slm n serahkn dokumen ori n potostat pd oenemuduga tu.pastu duduk.dmulkn dgn wakil jbtn prgkaan dia suh orknlkn diri,pndidikn,kerja skrg n pnglmn kja yg lain.bila dh hbis dia relatekn krja kita dgn jwtn yg kita pohon...so jwb jelah..,turn untuk pegawai spa lk...tp org spa tu ckp dia xtau nk tanya apa kt saya.humm,,.sy pon xtau nk share ape kt cni...temuduga hbis di situ cm dia tya sggup bekja di tmpt lain atau x,...n tunggu result keluar lg sbln n fia ckp trima ksih.tu jr,,,hurmmmm,..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pn dpt temuduga tu hari tu..
      mmg xde persediaan, dan tak dpt pun.hehe

      Delete
  10. salam..Saya pun dapat panggilan temuduga SPa untuk Post pembantu pendaftaran kp17.....(sekolah tak tinggi sangat)...berdebar2 rsenye....interbiu nie untuk kali yg ke3 seumur idup sya.....

    ReplyDelete
  11. Salam tuan tanah..sy ade interview selasa ni..mslhnye sijil spm sy xde..x ambil lg kat maktab wlpn abis blaja taun 2005..huhu..yg ade cume slip spm..agak2 pegawai trime x kalo sy bwk slip dpm tnpa sijil spm??nerves ni..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..
      sijil SPM sgt diperlukan..
      tp sy pn x pasti encik :)
      semoga berjaya.

      Delete
    2. Assalam rizuwan, saya nak tanya yg pasal sijil spm tu.. boleh ke kalau tak ada? yg ada hanya slip spm je huhu :(

      Delete
  12. persediaan dokumen tu sure la mustahak.. kalau boleh bawa yang original.. kalau dah ilang tu cepat-cepat la rujuk semula dengan pihak jabatan pendidikan atau universiti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam.nk tanya sikit.kalau sy hilang sijil spm dan sy ada interview 2 hari lg.so,sy decide utk pergi ke jpn dan dptkn salinan yg disahkan oleh pegawai jpn.laku ke x salinan tu bg menggantikan sijil yg asal utk sementara waktu sbb sy dah apply yg baru.mklum la mst lmbt sbb mlalui pos.mintak pendapat.tq

      Delete