Modal Meniaga

Tinggalkan Jejak

ONLINE SHOPPING

Followers

MONTOK.GEBU.MANTAP.DALAM.5HARI

Tuan Tanah

My photo
PERAK, Malaysia
Do email if there any inquiries chubbypurplepie@gmail.com

SWEET CAN D CUP

SWEET CAN D CUP
Klik gambar untuk whatsapp dan order

SCDC SUPER SERUM

SCDC SUPER SERUM
Klik gambar untuk whatsapp dan order

RANGKAIAN PRODUK BUST UP EXPRESS

RANGKAIAN PRODUK BUST UP EXPRESS
Klik gambar untuk whatsapp dan order

BUST UP EXPRESS PREMIUM PINK (JAMU MODEN)

BUST UP EXPRESS PREMIUM PINK (JAMU MODEN)
Klik gambar untuk whatsapp dan order

BUST UP EXPRESS PURPLE 7 STEM CELL

BUST UP EXPRESS PURPLE 7 STEM CELL
Klik gambar untuk whatsapp dan order

Friday, March 18, 2011

RAHSIA DONAT GEBU. . .


tadi terbaca entri seorang blogger yang aku follow. . .

antara entri popular dia adalah cerita pasal donat. . .


(gambar ini diambil dari google image. . .kredit pada pemilik gambar. . .)

teringat lak kat donat, dah lama tak wat kuih tu. . .

huhu. . .

adik2 aku paling suka kuih donat yang aku buat. . .

diorang kata donat yang aku buat memang lembut. . 

haha. . . 

bukan puji diri sendiri ye, tapi memang diorang yang puji. . .huhu

sebenarnya senang je nak wat donut yang lembut dan gebu. . .

antara bahan2nya ialah. . .

1/2 kg tepung gandum (biasanya guna tepung gandum cap sauh)
10 sudu besar gula (kurangkan kalau tak suka manis)
6 sudu besar susu tepung (biasanya guna susu jenama everyday)
1/2 cawan mentega (biasanya guna jenama daisy)
2-3 biji telur
1 bungkus yis-kering (biasa guna jenama mauri pan)
secubit garam (ikut, letak secukup rasa)
sedikit air

cara nak buat senang sangat. . .

mula2 satukan tepung gandum, susu tepung, gula, yis, garam, mentega dan telur. . .

gaul guna tangan sampai semuanya sebati lepas tu baru masukkan air sedikit demi sedikit. . .

jangan letak air banyak sangat takut adunan tu jadi lembik. . .

tambah air setakat yang cukup. . .

tak tau nak kata banyak mana, sebab tu terpulang pada kita. . .

lepas tu adun doh dengan tangan sampai doh tu tak melekat kat tangan dengan kat besen. . .

kiranya sampai doh jadi bulat. . .

kiranya, kalau kita angkat doh tu dia tak melekat langsung kat tangan. . .

lepas tu tinggalkan doh selama lebih kurang setengah jam. . .

biar doh tu membesar sekali ganda daripada asal. . .

lepas tu terap macam biasa. . .

jangan biar lama sangat doh yang diterap tu. . .

taku lama2 dia membesar sampai hilang lubang kat tengah tu. . .

goreng sampai kekuningan. . .

last sekali letak gula, biasanya aku guna gula kastard yang halus tu. . .

lepas tu leh la makan. . .

sedap makan sambil minum kopi panas. . hehe..

p/s::bahan2 tu boleh hasilkan donat yang banyak..

kalau rasa nak makan sikit, kurangkan bahan2 tu semua jadi separuh. . .

tapi yis tetap guna sebungkus gak . .

selamat mencuba ye. . .

dan lagi satu, sorry la tidak disertai gambar sebab tak penah amik gambar pun sepanjang beberapa kali buat donat..huhu

4 comments:

  1. salam :)
    bole cube niii ;)
    tengkiu eh sudi kongsi ilmu

    ReplyDelete
  2. wsalam..
    sama2, terima kasih juga sebab sudi singgah :)

    ReplyDelete
  3. aslmkm..
    saya suka makan donut tp xpndai buat..
    nnti nk try buat..hehe
    tma ksih sharing2

    juju jasmy
    pengedar sah shaklee
    https://www.facebook.com/juju.jasmy

    ReplyDelete