Modal Meniaga

Tinggalkan Jejak

ONLINE SHOPPING

Followers

Tuan Tanah

My photo
PERAK, Malaysia
Do email if there any inquiries chubbypurplepie@gmail.com

Vietnam Mask RM8 aje !

Vietnam Mask RM8 aje !

Pil Super Gemok

Pil Super Gemok

Perla Coffee & Miracle Slimming Coffee

Perla Coffee & Miracle Slimming Coffee

Babies Blink 5 in 1

Babies Blink 5 in 1

Babies Blink Coffee

Babies Blink Coffee

Harum Malam

Harum Malam

IBU V MOOD BY MIERAIDA BEAUTY

IBU V MOOD BY MIERAIDA BEAUTY

Royal Slim Lishuo Magic

Royal Slim Lishuo Magic

Red Bella Body Wash

Red Bella Body Wash

Saturday, February 27, 2016

MEE UDANG SEDAP DAN SENANG

Assaalamualaikum..

Okayy, memandangkan minggu ni adalah minggu rajin hakak memasak, jadi hakak akan share resepi je untuk hadik2 hakak di luar sana.
Kemahen kan, macam ramai sangat je dia punya peminat.haha

Nak dijadikan cerita, haritu ke pasar malam, beli udang sederhana besar camtu la. Udang laut pulak tu kan, jadi teringin pulak nak cuba baut mee udang. Sebabnya, Ahad lepas berjalan dengan kengkawan sampai ke Telok Senangin di Segari nun, teringin nak makan mee udang sekali kedai tutupppp..Menangeh ler dah dari jauh bila sapai2 je kedai tutup.

Jadi, demi nak mengubati hati lara ni, hakak pun gugel je laa resepi mee udang yang ringkas ni. Memang ringkas. Hakak suka, ye la dah dasar pemalas ni kan, nak cepat aje. Kalau boleh nak beli instant paste terus. Bertuah sungguh sesiapa yang memperisterikan hakak ni.

Dah gugel2, terjumpa laa resepi ni. Boleh ke link ni ya mrscancer , blogger ni pun ambil resepi dari Azie Kitchen , so jom cobaa..

Bahan-bahan
Bawang putih + bawang merah (ditumbuk bersama / dikisar kasar)
3 sudu besar cili kisar
10-15 ekor udang kecil
2 sudu besar udang kering
1 biji ubi kentang
1 biji tomato
2 sudu besar sos cili
6 ekor udang besar (kuantiti terpulang)
2 ekor sotong besar (kuantiti terpulang)
Stok udang (rebus kepala dan kulit udang dengan air)
Serbuk perasa (garam, gula, lada sulah)

Hiasan (Ikut selera masing2)
Telur rebus
Fishcake
Tauge
Sawi
Bawang goreng

Cara memasak
1. Rebus ubi kentang sebentar dan kemudian kisar bersama udang kecil, udang kering, tomato
2. Tumis bawang putih + bawang merah
3. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sampai pecah minyak
4. Selepas itu masukkan bahan2 yang dikisar tadi, dan masukkan stok udang biarkan mendidih
5. Masukkan sos cili kacau kacau dan masukkan udang + sotong
6. Biarkan udang + sotong masak dan masukkan serbuk perasa dan biar sampai mendidih.
7. Sedia dihidang bersama mee yang sudah dicelur dan hiasan ikut selera masing2

Nota kaki :
1. Ikut resepi asal, tomato guna 2 biji, 2 sudu sos tomato, 1 sudu sos cili. Tapi saya takut masam, tak suka masam jadi saya guna 1 biji tomato dan 2 sudu sos cili tak guna sos tomato
2. Sotong option, boleh masukkan atau tak
3. Ubi kentang tu tujuan dia untuk pekatkan kuah, kalau letak sebiji memang pekat sangat kuah jadi macam kuah mee rebus jadi kalau taknak pekatkan kuah boleh kurangkan ubi kentang kalau taknak letak pun takpa kuah jadi cair sikit.
4. Sukatan ni kuah untuk resepi ni boleh dimakan bersamaan dengan 1 bungkus mee kuning 500gm



Hasil diaaaa, sedapp..Okay, memuaskan anak tekak dan perut. Makan semangkuk pun dah konyang. Cuba lah, senang ajerr.

Boleh share :)

No comments:

Post a Comment