Hari ni kita belajar masak makanan dari korea nak?
Sesiapa peminat darama/rancangan dari korea ni mesti tau ddukbokki kan?
Aku kalau tengok rancangan korea, mesti terliur punyalah dengan makanan diorang..
Sekarang aku tengah demam tengok Appa Odiga, kalau korang peminat rancangan tu mesti korang tau betapa laparnya korang akan rasa bila tengok bapak diorang masak untuk anak diorang..
Jadi, dengan penuh kerajinan aku pun pergilah google resepi ddukbokki yang mudah dan singgah ke blog ni.. Story About Mya: [RESEPI] Jom buat Ddukbokki!
Mudah ! Amat mudah resepi yang dia ajar.. Kalau ikut step pasti akan berjaya..
Cumanya nak buat ni kena ada nilai kesabaran yang sangat2 tinggi..huhu
Disebabkan hari Ahad aku tak kerja, jadi sabtu malam tu aku dah stat menguli tepung untuk buat ddukbokki aku ni..
Rice Cake tu kena buat awal sebab nak buat sangat2 rumit...Dan sangat2 mengambil masa...
Macam mudah, tapi bila dah buat baru hang tau ! hahah!
Bahan2 buat Rice Cake (alahhh yang panjang2 tu)
2 cawan Tepung beras
1 cawan Air
Garam
Campurkan tepung beras tu dengan garam dan gaul dengan air...
Campurkan je bagi rata, bagi sebati...Tak payah uli lagi..
Lepas tu panaskan periuk untuk kukus tepung tu tadi..
Letakkan kain basah pada bekas nak kukus tu dan tabur tepung tu kat atas..
Lepas 1/2jam ngukus, sejukkan dan boleh stat menguli..
Uli ni yang sakit duuhhhhh..
Ampa kena uli dan uli lagi dan uili lagi...
Sampai sakit tapak2 tangan aku neh..
Sebab ampa kena pastikan yang tepung tu betul2 melekit..
Adalah dalam sejam jugak aku nguli..huhukk!
Lepas dah melekit, korang bentukkan panjang2 dan potong pendek2..
Ampa rujuk video tu untuk lebih paham tauuu.
Ok, dah buat siap boleh simpan dalam peti..
Esoknya aku buat kuah dia...
Bahan2 untuk pes kuah dia,
1 sdb Taucu
1 sdb Serbuk cili Jenama Baba's (edited ^^ )
1 tsp Gula
Air sikit
Cara buat
Sebabkan taucu tu berbiji2, aku sarankan ampa kisar dulu taucu tu sampai lumat...
Lepas tu masukkan serbuk cili gaul dan masukkan air sedikit..
Ok, dah buat pes bolehla kita buat kuah dia...
Bahan2 untuk kuah,
Ikan bilis (anggaran utk buat stok)
Pes yang kita buat tu
Rice cake
Fishcakes
Gula (secukup rasa)
Nak buh sayur pun boleh..Contoh lobak merah (tapi aku tak letak pasal tak minat.hahah)
Cara buat,
1) Rebus air dengan ikan bilis untuk dibuat stok.. Anggaran air dalam dua cawan
2) Bila dah mendidih keluarkan ikan bilis tu dan masukkan pes yang kita buat tu..
3) Then , masukkan rice cake..
4) Perasakan dengan gula.
5) Masak sampai kuah dia melekit.. Lepas tu boleh masukkan fishcake dan sayur2an..
Ha, nak buat kuah dia memang mudah.. Senang je..
Lepas tu bolehlah makan, nak lagi sedap?? Boleh masukkan maggi jugak. Heheh..
Masukkan je maggi, tambah perencah sikit.. Dan boleh makan...
Slurpppp3..memang sedap..
Menaip entri ni pun dah buat aku rasa terliurrr je ni...
Jom lah cuba, tak payah beli..kita buat je ! hhehee...
serbuk cili tu guna yg korea ke?
ReplyDeleteTak, guna serbuk cili jenama baba's :)
DeleteAkak boleh saya tanya?
ReplyDeleteAkak gune tepung beras cap apa ye?
Uhm apabila nak sukat beras dan air saya gune cawan yg sama..lepas saya campur sekali nnt die x jadi doh tap jadi cair...
alamak dik, maaf lambat balas..
Deleteakak pakai tepung cap bunga raya kot, tak ingat.
air masuk sikit2, dan uli..
kalau masuk air terus semua mmg jadi cair.
:)
Time akak letak kain basah utk mengukus rice cake, akak ade tabur tepung diatasnye kan. Akak tabur tepung ape yer? Tpung beras juge atau tepung gndum biase..??
ReplyDeleteTepung beras :)
Deleteair tu air biase ke air suam? sye tgk kbnykn org lain gune air suam. sis guna air ape ye?
ReplyDelete