Modal Meniaga

Tinggalkan Jejak

ONLINE SHOPPING

Followers

MONTOK.GEBU.MANTAP.DALAM.5HARI

Tuan Tanah

My photo
PERAK, Malaysia
Do email if there any inquiries chubbypurplepie@gmail.com

RANGKAIAN PRODUK BUST UP EXPRESS

RANGKAIAN PRODUK BUST UP EXPRESS
Klik gambar untuk whatsapp dan order

BUST UP EXPRESS PREMIUM PINK (JAMU MODEN)

BUST UP EXPRESS PREMIUM PINK (JAMU MODEN)
Klik gambar untuk whatsapp dan order

BUST UP EXPRESS PURPLE 7 STEM CELL

BUST UP EXPRESS PURPLE 7 STEM CELL
Klik gambar untuk whatsapp dan order

Sunday, April 1, 2018

RESEPI KIMBAP AYAM / DAGING MUDAH DAN SEDAP



Assalamualaikum semua..

Wahh, tengok last entri adalah pada tahun 2016??
Memang dah bersarang betul lah blog ni..

Mianhaeeee..

Tetiba mianhae kann, apakah??
Mentang-mentanglah tajuk ada kaitan dengan korea, yang keluar pun nak korea jugekk.

Mianhae tu maaf dalam bahasa korea.

Yelah kan, sesejak jadi minah K-Pop, kaki K-Drama, lepas tu hantu K-Variety show ni kan, yang keluar pun semua nak bahasa korea. Halah2 poyo gitu kan. hehe

Okaylah akak taknak lah mengarut panjang-panjang kan.

Back to the tajuk entri.
Hari ni nak share resepi kimbap ala Melayu.
Hehe

Boleh pulak kan, dah melayu yang buat dia punya hasil pun mesti la ala melayu kan, dari segi rasa dia semua.

Kimbap ni sebenarnya dari perkataan korea, kim tu adalah seaweed dan bap tu adalah nasi. Jadi make sense la kan, kimbap ni adalah nasi yang dibaluti dengan seaweed.. gituu.

Resepi ni sebenarnya di ambol dari banyak sources, sorce yang utama adalah dari Youtubers yang terkenal dengan masakan korea iaitu Maangchi. Adik minat sangat dengan Maangchi ni, siap subscribe dan tengok lagi semua resepi2 baru dari Maangchi. Resepi lain yang pernah saya buat dari Maangchi ni ialah Dakganjeong atau nama lain dia Ayam Goreng Kicap korea. Yang ni lain kali saya share ya.

Resepi kimbap ni saya dah cuba dan buat jualan lagi, Alhamdulillah laku dan InshaAllah sedap uolls.
Jom tengok apa resepi dia

(Resepi ini untuk 5 helai seaweed)

Bahan-bahan
250gm Beras short grain (saya guna jenama Sumo)
2 biji telur gred A
4 batang sosej (dibelah 4)
1/2 batang carrot (saya guna carrot Australia, lebih kecil, lembut dan manis)
1 batang timun jepun (Belah 8)

Bahan2 perapan ayam/daging (perap semalaman)
Sebelah isi dada ayam (tanpa tulang dan lemak) / Daging - Dicincang
6 biji bawang putih
Kicap cair, gula, lada sulah, sos tiram (anggarkan semuanya, boleh campur dan rasa dulu sebelum siram dan perap pada ayam)

Langkah-langkah

1. Masak nasi. Lepas nasi masak, perasakan dengan minyak bijan + garam + gula

2. Timun dibelah 2 kemudian dibuang biji tengah tu. Guna sudu untuk scoop dan buang, semudah ABC je ni uolls. Kemudian, belah 4 untuk setiap bahagian, jadi dapat 8 batang

3. Dadarkan telur. Telur diperasakan dengan sedikit garam + gula kemudian kocak sebati. Bila dah goreng telur, hiriskan kasar-kasar, dalam 1cm lebar

4. Kemudian goreng sosej

5. Carrot di hiris panjang-panjang, kemudian diperasakan dengan garam, kemudian tumiskan dengan sedikit minyak bijan yang telah dipanaskan sebentar

6. Kemudian, panaskan sedikit minyak, goreng ayam/daging yang dah diperap. Sampai masak dan garing sedikit, kemudian angkat. Siap



 Dalam gambar tu kita ada nampak tin tuna kan, itu kalau korang nak buat kimbap tuna, boleh guna tuna ayam brand ni ya, tuna mayonis. Bukan yang light tu tau, yang light tu kurang rasa mayonisnya. Dan jangan guna yang jenis pedas dan sewaktu dengannya sebab tuna tu berminyak, nanti kimbap tak jadi sebab berminyak sangat.

Tuna tu korang boleh tambah lagi mayonis untuk rasa yang lebih lazattt. Kiranya kalau nak buat kimbap tuna, korang just tukar daging tu kepada tuna tau, yang bahan lain still sama.

Dah siap bahan semua, koang just gulungkan aje, letak seaweed atas Bamboo mat (jenama Yoshii ada bagi free, beli 3 pek ada 10helai setiap pek dengan harga RM27.50 tak silap dekat AEON, dapat free bamboo mat tu, atau boleh beli kat DIY harga dia RM1 lebih rasanya) tu, kemudian spreadkan nasi atas seaweed berkenaan, dan susun timun, telur, sosej, ayam dan carrot, kemudian gulung.

Dah gulung tu, lumurkan dengan minyak bijan, untuk nampak sikit kimbap kita shining-shining je uolls, kemudian guna pisau yang betul-betul tajam dan potong dalam 1cm jaraknya, haa dapatlah rupa kimbap yang cantik macam kat bawah ni.hehe





 Dan lepas tu, taburkan bijan yang yang di sangai atas kimbap ni, sedia di makan dan di jual.hehe

Cantik kan hasil kimbap ni?hehe
Dulu buat untuk makan aje, sekarang ni kami ada jual juga hujung-hujung minggu buat tambah income.

Korang try la buat, mana tahu boleh buat tambah income juga kan. Hehe. Mula-mula tu memang rasa renyah dan payan nak buat, tapi bila dah lama-lama tu boleh rasa nak buat dia takdelah susah mana, dalam 2jam je dah boleh siap 5 gulung ni. Hehe, dia jadi 2 jam tu sebab nak masak semua inti-inti dia tu tau. Hehe.

Gulung dan potong tu dalam 15 ke 20 minit dah siap, cehhh berlagakkk kan.

Ha, korang jangan lupa cuba tau resepi ni, lepas tu jangan lupa share di bahagian komen tau.

Lain kali kita share resepi lain pulak tau, sebab banyak nak share ni tapi rajinnya tak sampai lagi. Haha.

Sayang korang, okbai

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

IKLAN

BUST UP EXPRESS PREMIUM

MASALAH YANG SERING IBU ALAMI
Masa anak dara payudara bukan main mantap dan cantik lagi, tapi bila hamil, payudara dah alami perubahan untuk persediaan air susu.

Selepas bersalin dan kekerapan menyusui bayi, payudara mula jatuh kendur dan ada yang alami saiz payudara yang tidak sekata.
Bila tak menyusui bayi, payudara betul-betul jatuh dan tidak anjal disebabkan oleh proses menyusu dan collagen-collagen dalam badan dah hilang!!

BERITA BAIK!!
Kini ibu-ibu boleh tersenyum lebar kerana masalah ini boleh diselesaikan dengan hanya penggunaan BUST UP EXPRESS PREMIUM sahaja!! Sejenis jamu moden yang sedap yang penting berkesan dan berkhasiat.

Bust Up Express membantu payudara dalam:
* Kembalikan kenanjalan
* Besarkan payudara
* Tegang
* Puting bewarna pinkish
* Gebu
* Suami kembali tertawan!

Untuk order dan maklumat lanjut, sila klik, 012-404 8291


No comments:

Post a Comment