Modal Meniaga

Tinggalkan Jejak

Followers

Tuan Tanah

My photo
PERAK, Malaysia
Do email if there any inquiries chubbypurplepie@gmail.com

BUST UP EXPRESS PREMIUM PINK (JAMU MODEN)

BUST UP EXPRESS PREMIUM PINK (JAMU MODEN)
Klik gambar untuk whatsapp dan order

BUST UP EXPRESS PURPLE 7 STEM CELL

BUST UP EXPRESS PURPLE 7 STEM CELL
Klik gambar untuk whatsapp dan order

Friday, November 15, 2013

KOREAN FOOD : DDUKBOKKI @ STICKY RICE CAKE

Assalamualaikum....



Hari ni kita belajar masak makanan dari korea nak?

Sesiapa peminat darama/rancangan dari korea ni mesti tau ddukbokki kan?

Aku kalau tengok rancangan korea, mesti terliur punyalah dengan makanan diorang..

Sekarang aku tengah demam tengok Appa Odiga, kalau korang peminat rancangan tu mesti korang tau betapa laparnya korang akan rasa bila tengok bapak diorang masak untuk anak diorang..

Jadi, dengan penuh kerajinan aku pun pergilah google resepi ddukbokki yang mudah dan singgah ke blog ni.. Story About Mya: [RESEPI] Jom buat Ddukbokki!

Mudah ! Amat mudah resepi yang dia ajar.. Kalau ikut step pasti akan berjaya..

Cumanya nak buat ni kena ada nilai kesabaran yang sangat2 tinggi..huhu

Disebabkan hari Ahad aku tak kerja, jadi sabtu malam tu aku dah stat menguli tepung untuk buat ddukbokki aku ni..

Rice Cake tu kena buat awal sebab nak buat sangat2 rumit...Dan sangat2 mengambil masa...

Macam mudah, tapi bila dah buat baru hang tau ! hahah!

Bahan2 buat Rice Cake (alahhh yang panjang2 tu)

2 cawan Tepung beras
1 cawan Air
Garam

Campurkan tepung beras tu dengan garam dan gaul dengan air...
Campurkan je bagi rata, bagi sebati...Tak payah uli lagi..
Lepas tu panaskan periuk untuk kukus tepung tu tadi..
Letakkan kain basah pada bekas nak kukus tu dan tabur tepung tu kat atas..
Lepas 1/2jam ngukus, sejukkan dan boleh stat menguli..
Uli ni yang sakit duuhhhhh..
Ampa kena uli dan uli lagi dan uili lagi...
Sampai sakit tapak2 tangan aku neh..
Sebab ampa kena pastikan yang tepung tu betul2 melekit..
Adalah dalam sejam jugak aku nguli..huhukk!
Lepas dah melekit, korang bentukkan panjang2 dan potong pendek2..


Ampa rujuk video tu untuk lebih paham tauuu.

Ok, dah buat siap boleh simpan dalam peti..

Esoknya aku buat kuah dia...

Bahan2 untuk pes kuah dia,

1 sdb Taucu
1 sdb Serbuk cili Jenama Baba's (edited ^^ )
1 tsp Gula
Air sikit

Cara buat
Sebabkan taucu tu berbiji2, aku sarankan ampa kisar dulu taucu tu sampai lumat...
Lepas tu masukkan serbuk cili gaul dan masukkan air sedikit..

Ok, dah buat pes bolehla kita buat kuah dia...

Bahan2 untuk kuah,
Ikan bilis (anggaran utk buat stok)
Pes yang kita buat tu
Rice cake
Fishcakes
Gula (secukup rasa)
Nak buh sayur pun boleh..Contoh lobak merah (tapi aku tak letak pasal tak minat.hahah)

Cara buat,
1) Rebus air dengan ikan bilis untuk dibuat stok.. Anggaran air dalam dua cawan
2) Bila dah mendidih keluarkan ikan bilis tu dan masukkan pes yang kita buat tu..
3) Then , masukkan rice cake..
4) Perasakan dengan gula.
5) Masak sampai kuah dia melekit.. Lepas tu boleh masukkan fishcake dan sayur2an..

Ha, nak buat kuah dia memang mudah.. Senang je..

Lepas tu bolehlah makan, nak lagi sedap?? Boleh masukkan maggi jugak. Heheh..
Masukkan je maggi, tambah perencah sikit.. Dan boleh makan...

Slurpppp3..memang sedap..

Menaip entri ni pun dah buat aku rasa terliurrr je ni...

Jom lah cuba, tak payah beli..kita buat je ! hhehee...

Monday, November 11, 2013

KUEYTIOW SUP IKAN BILIS, RESEPI MAMAKU

Assalamualaikum...

Ahhaaaa, dah lama tak pos pasal makanan kan?eheheheee...

Aku ni suka masak, tapi selalu takde masa nak masak.

Biasalah kan, dapur pun takde, pakai masak dalam rice cooker je kat bilik sewa ni..huhu

Al-kisahnya, aku ni suka sangat makan kueytiow sup yang mama aku buat.

Sup dia beza, buat dari rebusan ikan bilis tu yang bezanya..

Satu petang ni aku balik kerja dan takde benda menarik yang dijual, so aku pergi mini mart dan beli bahan2 untuk buat kueytiow sup ni..


Bahan-bahan sup :-

Segenggam ikan bilis
3 labu Bawang Besar
3/4 labu Bawang putih
Sedikit halia muda
Fishballs
Beberapa biji lada putih
Garam
Air

Cara masak :-
1) Potong bawang besar kepada 8 bahagian, mayang bawang putih dan potong halia panjang2
2) Renehkan ikan bilis dengan air, bawang besar, bawang putih, lada putih dan halia..
3) Perasakan dengan garam
4) Lepas dah mendidih masukkan fishballs dan masak sebentar.
lepas tu boleh tutup api, dan siap dihidang bersama kueytiow halus, daun bwg dan taugeh..dan nak sedap kicap..hehehehhh

Eh2, dah siap dah?SERIUS?? Haah, serius senang.. Campak2 dan siap..

Ye, semudah A, B, C..hehe

Sebab tu lah saya suka resepi ni, masakan ni, sebab ianya mudahh benar untuk orang yang nak cepat macam saya ni..
Main campak2 dah siap..

Jemput lah try yee.. Sedapppp sup ikan bilis ni ;)

Wednesday, November 6, 2013

Hikmah Di Sebalik Kejadian..

Assalamualaikum...

Aku ditipu lagi, ku ditipu lagi.. Benci aku benci..huuuu

Ya, aku kena tipu, dan ini kali kedua untuk tahun ni.

Uwaaaaa..... Nak buat macam mana,  takde rezeki aku kan.

Tapi rasa terkilan tu tetap ada..

Memang tak banyak mana, tak banyak macam orang lain kena sampai beribu2 RM, tapi walau amaun tu kecil, aku tetap rasa terasa jugak.

Tapi bak kata orang, tak kena tak tau rasa dia kan..dah kena baru tau nak beringat..

Lepas ni kena lebih berhati2 lah..

Sebenarnya yang buat lebih terkilan, sebab makhluk2 macam ni la yang ada orang susah nak percaya online  seller..

Bukan ramai yang tak Ok, ramai yang OK sebenarnya..tapi sebab sorang dua habis smua tak boleh dipercayai..

Takpelah, moga Allah buka pintu rezeki seluas2nya buat aku lepas ni..

Hrap begitulah hendaknya. Amin